Uit de Stentor van woensdag 31 augustus ( editie Nieuw Kamper Dagblad) en vrijdag 2 september 2005 (editie Zwolsche Courant en Deventer Dagblad):

Martin Ederveen met zijn tinnen soldaatjes. Allemaal met de hand beschilderd. 'En het moet ook nog historisch verantwoord zijn'. Foto: Freddy Schinkel

Slag bij Waterloo herleeft op zolder in Kampen

Door Olger Koopman, Kampen

Monnikenwerk is een understatement bij het project dat Kampenaar Martin Ederveen samen met zijn maat Hans Slaager uit IJsselmuiden is begonnen. Op een schaal 1:72 bouwt het duo de hele slag bij Waterloo na. In 2015 moet het af zijn.

Met zijn prangende ogen, rijzige gestalte en statig snorretje zou hij met gemak doorgaan voor een kolonel in het leger van Napoleon. Denk er een musket, paard en uniform bij en het plaatje is compleet.

Toch zou Kampenaar Martin Ederveen een kleine twee eeuwen geleden niet graag op het slagveld bij Waterloo hebben gestaan. 'Ik heb veel repect voor de mannen die daar stonden. Ze wisten van te voren wat voor een slagerswerk dat zou gaan worden. Dat was niks voor mij geweest'. Ederveen is ook geen militair, noemt zijn diensttijd 'verloren tijd', maar heeft wel een enorme fascinatie voor militaire geschiedenis. De kast op zolder puilt uit van de boeken over de Tweede Wereldoorlog en de Napoleontische tijd. Een hele plank is ingericht voor de beroemde slag bij Waterloo, waar de Franse keizer een vernietigende nederlaag leed. 'Een criciaal moment in de geschiedenis', doceert Ederveen. 'Wist u trouwens dat eenderde van de soldaten die aan Britse kant vochten uit Nederland kwam'. Fascinatie voor een facet uit de geschiedenis is één ding, maar het op schaal nabouwen van de complete slag gaat toch wel heel erg ver. Of niet? 'Tja, je moet er wel een beetje gek voor zijn', geeft Ederveen toe, terwijl hij een klein stukje van het zogenaamde diorama tevoorschijn haalt. Op het plankje van zestig bij zestig centimeter, beplakt met kunstgras, prijken een kleine honderd tinnen soldaatjes, niet veel groter dan een paperclip. Ederveen: 'Uiteindelijk wordt het diorama ongeveer 6 bij 8 meter, met in totaal zo'n 10.000 figuurtjes'. Het is een tijdrovend karwei, zeker omdat Ederveen alle figuren met de hand beschildert. 'En het moet ook nog historisch verantwoord zijn', voegt hij toe. Vandaar ook al die boeken over uniformen. 'Ik wil exact de juiste kleuren gebruiken. Zo'n trompetter bijvoorbeeld. Die zat in die tijd altijd op een wit paard. Als je dat niet weet en je schildert 'm bruin, maak je dus een enorme blunder'. Als 'uitvloeisel van mijn hobby' begon Ederveen anderhalf jaar geleden met de verkoop van miniaturen via internet. Via www.miniatuurwereld.com verkoopt hij zo'n beetje alles wat er te krijgen is op schaal 1:72. Van de Romeinse tijd tot nu. 'Het loopt best goed', zegt Ederveen. 'Er is vrij weinig te krijgen op dat gebied en de paar modelbouwzaken die het wel verkopen zijn veel te duur'. Er is in Nederland ook geen vereniging voor 'soldaatje spelen' en de site is een mooie manier voor Ederveen om in contact te komen met andere 'kolonels'.'Het is overigens een fabeltje dat alleen gepensioneerde militairen deze hobby hebben. Integendeel, het zijn juist vaak mensen die nooit in het leger hebben gezeten. Wel allemaal mannen, dat klopt ja. Je moet het eigenlijk zien als oorlogje spelen voor volwassenen. Risk, maar dan levendiger. Sommigen spelen echte veldslagen tegen elkaar. Dat 'wargamen' interesseert mij niet zo, het gaat mij om het beschilderen en bouwen'. En wat als het eindelijk af is? 'Mmm, daar heb ik eigenlijk nog niet zo over nagedacht. Misschien begin ik dan wel weer met een nieuw project'.